Ylikunto - älä ohita näitä oireita!

Ylikunto - älä ohita näitä oireita!

Kun puhutaan terveydestä ja hyvinvoinnista, liikunta on usein yksi ensimmäisistä asioista, jotka tulevat mieleen. Onhan fyysinen aktiivisuus olennainen osa terveellistä elämäntapaa.

Mutta kuten kaikessa, myös liikunnassa liika on liikaa. Ylikunto on tila, jossa keho on ylirasittunut liiallisen harjoittelun seurauksena. Se voi vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin, ja siksi on tärkeää tunnistaa sen oireet ajoissa.

Mitä on ylikunto?

Ylikunto ei ole vain ammattiurheilijoille tai himokuntoilijalle tyypillinen ongelma. Se voi iskeä kenelle tahansa, joka harjoittelee liikaa oman kehon palautuskykyyn nähden.

Ylikunto ei synny yhdessä yössä, vaan se on pitkäkestoinen tila, joka kehittyy ajan myötä jatkuvan ylirasituksen seurauksena.

Ylikuntoon voivat johtaa useat tekijät, kuten esimerkiksi:

  • Liian intensiivinen harjoittelu

  • Riittämätön lepo

  • Huono ravitsemus

  • Psyykkinen stressi

Ylikuntoa ei pidä vähätellä, sillä jo valmiiksi rasittunut keho käy silloin ylikierroksilla.

mies makaamassa väsyneenä sohvalla liikunnan jälkeen

Ylikunnon oireet

Ylikuntoon liittyy monia oireita, jotka voivat vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Olisi tärkeää tunnistaa oireet ajoissa sekä reagoida niihin.

Ylikunnon oireita voivat olla esimerkiksi:

  • Jatkuva väsymys: Vaikka lepäisit ja nukkuisit paljon, tunnet silti jatkuvaa väsymystä.

  • Heikentynyt suorituskyky: Huomaat, että et enää suoriudu harjoituksista yhtä hyvin kuin ennen. Suorituskykysi voi laskea merkittävästi. Myös leposyke voi olla korkea.

  • Jatkuva lihaskipu ja jäykkyys: Lihakset tuntuvat jatkuvasti kipeiltä ja jäykiltä, vaikka et olisi tehnyt mitään erityisen rasittavaa.

  • Toistuvat loukkaantumiset: Loukkaantumiset alkavat tuntua yleisemmiltä, tai kehosi ei tunnu palautuvan niistä enää normaalisti.

  • Mielialan vaihtelut: Olet ärtynyt, hermostunut tai masentunut ilman selkeää syytä.

Mitä tehdä ylikunnolle?

Mistä ylikunnon tunnistaa? Oireet voi sekoittaa helposti muihin asioihin. On kuitenkin tärkeää pysähtyä ja pohtia, jaksaako kroppa oikeasti sitä määrää rääkkiä, mitä se sillä hetkellä sietää.

Jokaisella meistä on vain yksi keho ja sitä tulisi yrittää kohdella hyvin. Joskus liika fyysinen rasitus voi olla joko urheilun alkuinnostusta tai muuten sellaista ylikuormitusta, ettei kehon tarvitsemaa lepoa edes tajua tarvitsevansa. Ihminen ei ole kone, joten kehon tarpeetkin voivat vaihdella.

 

Lepo on kaikkein tärkeintä

Joskus lääkärin sanat saavat vasta pysähtymään. Kiireisen arjen keskellä oman kehon viestejä on joskus vaikea kuunnella. On hyvin tärkeää oikeasti pysähtyä sekä tajuta, että ylikunnossa kukaan ei voita: ei keho, eikä ihminen itse.

Älä jatka harjoittelua entiseen tapaan, sillä se voi pahentaa tilannetta entisestään. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Lepää ja palaudu: Anna kehollesi riittävästi aikaa levätä ja palautua. Se saattaa tarkoittaa harjoittelun vähentämistä tai jopa täydellistä taukoa liikunnasta.

  • Huolehdi ravinnosta: Varmista, että saat monipuolista ravintoa riittävästi. Juo myös tarpeeksi nestettä (mielellään vettä), jotta kehosi voi palautua tehokkaasti.

  • Hae apua ammattilaiselta: Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ammattilainen voi auttaa sinua tunnistamaan ongelman syyn ja laatimaan suunnitelman, jolla keho saa ansaitsemaansa palautumista.

  • Keskity kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin: Panosta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, mukaan lukien myös henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Tee itsellesi mielekkäitä asioita rasittamatta liikaa kehoa.

  •  Asteittainen paluu urheilemaan: Huolehdi siitä, että palaat treenien pariin terveellä järjellä. Muista myös, että kehitys tyssää ylikuntoon, joten lepo on välttämätöntä.

  • Säännöllinen uni: Varmista, että nukut riittävästi ja laadukkaasti. Uni on tärkeää kehon palautumiselle ja hormonitasapainon ylläpitämiselle. Muistathan, että kehon stressikin erittää paljon stressihormonia!

Älä ohita väsymystä, heikentynyttä suorituskykyä tai muita merkkejä, jotka voivat viitata ylikuntoon. Huolehdi riittävästä levosta, ravinnosta ja tarvittaessa hakeudu ammattilaisen apuun. Muista, että terveys on aina tärkeintä, ja hyvinvointiin kuuluu tasapainoinen harjoittelu ja palautuminen.

Laadukkaat yöunet palautumisen tukena

Laadukkaat yöunet ovat keskeinen tekijä kehon ja mielen palautumisessa. Kun nukumme hyvin, elimistö saa mahdollisuuden korjata itseään.

Suomen Vitamiinikeskuksen Melatoniini 1,9mg

Laadukas melatoniinivalmiste parantaa unenlaatuasi, niin että heräät aamulla virkeänä ja valmiina uuteen päivään. Se lyhentää nukahtamisaikaa sekä nopeuttaa mahdollisesta aikaerorasituksesta palautumisessa.

 Melatoniini 1,9 mg valmiste

Tutustu tuotteeseen verkkokaupassa.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.